Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
6 stycznia 2022 przez piwoszarnia

Niebieska herbata – jakie ma właściwości

Niebieska herbata – jakie ma właściwości
6 stycznia 2022 przez piwoszarnia

NIEBIESKA herbata OOLONG

 

Nie trzeba być wielkim miłośnikiem herbaty, aby znać jej poszczególne, podstawowe odmiany. Nawet osoba, która na co dzień prowadzi domowy browar, czyli produkuje odmienny na każdym polu napój, doskonale wie, że są takie herbaty jak czarna, zielona czy też nawet czerwona i biała. Jak się jednak okazuje, nawet wielcy miłośnicy herbat są często w szoku na wieść, że na rynku bez trudu znaleźć można również niebieską herbatę. Czym ona jest, jaki jest jej smak, a co najważniejsze, jakie ma ona działanie?

CZYM JEST NIEBIESKA HERBATA?

iebieska herbata Oolong to specjalna odmiana herbaty, która pochodzi z Chin. Jest ona efektem poddania liści częściowej fermentacji, czego efektem jest połączenie właściwości herbaty w pełni sfermentowanej, czyli czerwonej oraz niefermentowanej herbaty zielonej.

 

Czym charakteryzuje się najważniejszy dla wielu element herbaty, czyli jej smak? Nie da się ukryć, że jest on zdecydowanie łagodniejszy niż w przypadku klasycznej odmiany zielonej, lecz jednocześnie zachowuje wszystkie najcenniejsze właściwości, które towarzyszą piciu klasycznej chińskiej herbaty.

JAK PARZYĆ NIEBIESKĄ HERBATĘ?

Skoro już wiadomo, czym jest niebieska herbata, a także jaki jest jej smak, należy przejść teraz do kolejnej bardzo ważne sprawy, czyli w jaki sposób powinno się ją parzyć? Czy jest do tego wymagana jakaś specjalna technika i czynności, z których wynikać będzie jej smak?

Do wykonania takiej herbaty w stylu wschodnim, czyli klasycznym potrzebne będzie użycie około 5-8 g suszu, który zalać trzeba około 200 ml zagotowanej wody. Bardzo ważne jest to, aby herbata zaparzał się w temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Jaki powinien być czas parzenia? Przyjmuje się, że dla uzyskania możliwie jak najlepszego efektu, nie powinien on przekraczać jednej minuty.

Jak jednak wygląda parzenie tej herbaty na Zachodzie? W tym wypadku przyjęło się, że wyższa jest temperatura, sięgająca nawet do 98 stopni, a także dłuższy jest czas parzenia, ponieważ wynosić on może nawet do trzech minut. Co więcej, zmniejsza się ilość używanego suszu do 3 gramów.

herbata niebieska
Jaki jest wpływ niebieskiej herbaty na zdrowie?

Na koniec pozostaje jeszcze jedna bardzo ważna sprawa związana z takim rodzajem herbaty, czyli jaki jest jej wpływ na ludzki organizm? Jakie są konkretnie właściwości tej odmiany?

Podstawowym działaniem niebieskiej herbaty jest znaczne poprawienie procesów przemiany materii. Przyśpieszeniu ulega metabolizm, a także zwiększa się intensywność wydalania z organizmu płynów. Co więcej, taka herbata powoduje poprawienie działania układu odpornościowego, a także zmniejsza działanie szkodliwych wolnych rodników. Powoduje to, że spowolnieniu ulega proces starzenia się ciała, a także zmniejszeniu ulega ryzyko zachorowania na wiele chorób m.in. na te dotyczące układu krążenia.

 

Innego typu bardzo ważnym działaniem niebieskiej herbaty, jest jej wpływ na samopoczucie. W zależności od tego, w jaki sposób i jaką metodą zostanie ona zaparzona, może działać pobudzającą, lecz również uspokajająco, czym przyczynia się do wyciszenia, zrelaksowania, czy też ułatwienia zasypiania.

Poprzedni artykułDodatki do piwapomarańcz skórkaNastępny artykuł Jak powstaje piwoJak powstaje piwo 1

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org