Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
5 września 2022 przez piwoszarnia

Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 

Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 
5 września 2022 przez piwoszarnia
Jump to Recipe Print Recipe
piwo świąteczne

Piwo świąteczne - ZESTAW SUROWCÓW

Piwo świąteczne – Christnas Ale –  górnej fermentacji bogaty w duże ilości bogate w świąteczne aromaty. Barwa ciemna, mocne i rozgrzewające.

Polskie chmiele:

chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.

Drożdże:

drożdże Safbrew T-58 – specjalne drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu w piwie – nawet do 11,5 % obj – czyni z drożdży Safbrew T-58 znakomity produkt do fermentacji np. piw świątecznych – mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników (słody, cukier, soki, przyprawy).

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.

Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji. 

 

Do przygotowania piwa ze słodów potrzebujemy następującego sprzętu:
  • Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
  • Cukromierz
  • Pirosiarczyn Sodu
  • Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
  • Rurka fermentacyjna
  • Kapslownica
  • Kapsle do piwa
  • Filtrator do piwa
  • Zestaw do próby jodowej
  • Środek do dezynfekcji
  • Chłodnica do piwa
  • Termometr do pomiaru temperatury

Zapraszamy do zakupu.

Piwo Świąteczne

Instytucja rozszerzona 

Instrukcja warzenia piwa metodą zacierania
piwo świąteczne

Piwo Świąteczne

Piwo świąteczne górnej fermentacji bogaty w duże ilości bogate w świąteczne aromaty. Barwa ciemna, mocne i rozgrzewające.
Drukuj Instrukcje Pin Recipe
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania7 hrs
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru17Blg
Styl piwapiwo świąteczne
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
  • 3 słód Karmelowy 150 Viking Malt
  • 4 słód Karmelowy 300 Viking Malt
  • 5 słód Czekoladowy 400 Viking Malt
  • 6 słód Barwiący Viking Malt
  • 7 przyprawa do piernika 
  • 8 chmiel aromatyczny Lubelski

Waga składników
 

Słody

  • 4 kg słód Pilzneński Viking Malt 
  • 1 kg słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
  • 0.2 kg słód Karmelowy 150 Viking Malt
  • 0.2 kg słód Karmelowy 300 Viking Malt
  • 0,4 kg słód Czekoladowy 400 Viking Malt
  • 0,2 kg słód Barwiący Viking Malt

Chmiel

  • 50 g chmiel aromatyczny Lubelski

Dodatki

  • 100 g przyprawa do piernika

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 19 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 17-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 10-tej minucie 100g przyprawa do piernika
    - w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword christmas ale, piwo świateczne, warzenie piwa
Poprzedni artykułPszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg pszeniczne jasneNastępny artykuł Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg mango ipa torebka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org