
Piwo świąteczne - ZESTAW SUROWCÓW
Piwo świąteczne – Christnas Ale – górnej fermentacji bogaty w duże ilości bogate w świąteczne aromaty. Barwa ciemna, mocne i rozgrzewające.
Polskie chmiele:
chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.
Drożdże:
drożdże Safbrew T-58 – specjalne drożdże górnej fermentacji, wyróżniające się zdolnością do wytwarzania ostrych, korzennych, wręcz pieprzowych aromatów w gotowym piwie. Dobra tolerancja na wysokie stężenia alkoholu w piwie – nawet do 11,5 % obj – czyni z drożdży Safbrew T-58 znakomity produkt do fermentacji np. piw świątecznych – mocnych, zawierających wiele różnorodnych składników (słody, cukier, soki, przyprawy).
CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.
Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji.
- Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
- Cukromierz
- Pirosiarczyn Sodu
- Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
- Rurka fermentacyjna
- Kapslownica
- Kapsle do piwa
- Filtrator do piwa
- Zestaw do próby jodowej
- Środek do dezynfekcji
- Chłodnica do piwa
- Termometr do pomiaru temperatury
Zapraszamy do zakupu.
Instytucja rozszerzona
Piwo Świąteczne
Składniki
- 1 słód Pilzneński Viking Malt
- 2 słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
- 3 słód Karmelowy 150 Viking Malt
- 4 słód Karmelowy 300 Viking Malt
- 5 słód Czekoladowy 400 Viking Malt
- 6 słód Barwiący Viking Malt
- 7 przyprawa do piernika
- 8 chmiel aromatyczny Lubelski
Waga składników
Słody
- 4 kg słód Pilzneński Viking Malt
- 1 kg słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
- 0.2 kg słód Karmelowy 150 Viking Malt
- 0.2 kg słód Karmelowy 300 Viking Malt
- 0,4 kg słód Czekoladowy 400 Viking Malt
- 0,2 kg słód Barwiący Viking Malt
Chmiel
- 50 g chmiel aromatyczny Lubelski
Dodatki
- 100 g przyprawa do piernika
Instrukcja warzenia
- ZacieranieDodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
- WysładzanieCzekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 19 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 17-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
- ChmielenieBrzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:- w 10-tej minucie 100g przyprawa do piernika- w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
- Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
- Fermentacja:burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
- Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.