
POLSKA Ipa - 17Blg
Polska IPA to orzeźwiający, rzadko spotykany styl piwa. Dzięki polskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają nasze, polskie chmiele uprawiane na Lubelszczyźnie. Polska IPA wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.
Polskie chmiele:
Chmiel Marynka – jest to najpospolitsza Polska odmiana chmielu uprawiana na terenie całego kraju. Zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych. Choć wykazuje cechy chmielu o właściwościach dualnych tzn. ma znakomite walory aromatyczne przy jednocześnie wysokiej ilości substancji goryczkowych. Zawartość alfa-kwasów waha się od 5 do nawet 9%.
chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.
chmiel Sybilla – polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania. Posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie.
CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.
Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji.
- Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
- Cukromierz
- Pirosiarczyn Sodu
- Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
- Rurka fermentacyjna
- Kapslownica
- Kapsle do piwa
- Filtrator do piwa
- Zestaw do próby jodowej
- Środek do dezynfekcji
- Chłodnica do piwa
- Termometr do pomiaru temperatury
Zapraszamy do zakupu.
Zapraszamy również do instrukcji:
Polska IPA - 17 Blg
Składniki
- słód Pale Ale
- słód karmelowy 150
- chmiel Marynka
- chmiel Sybilla
- chmiel Lubelski
Waga składników
Słody
- 5,5 kg słód Pale Ale
- 0,5 kg słód karmelowy 150
Chmiele
- 50 g chmiel Lubelski
- 50 g chmiel Sybilla
- 50 g chmiel Marynka
Instrukcja warzenia
- Zacieranie: Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
- WysładzanieWysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg.
- Chmieleniew pierwszej minucie gotowania - 25g chmielu Lubelskiw 30-tej minucie 25g chmielu Sybillaw 50-tej minucie 25g chmielu Marynka i trawa cytrynowaWażne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
- Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie).
- Fermentacja:burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Marynka Sybilla i Lubelski po 25g
- Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Jaka powinna być końcowa gęstość BLG przed rozlaniem do butelki?
Końcowa gęstość BLG powinna być ok 2 stopni przy użyciu drożdży US-05.
Kiedy powinno się filtrować? Wspomniane jest o filtracji brzeczki przed wysładzaniem. Ale potem dodajemy chmiel i trawę podczas chmielenia i później sam chmiel podczas fermentacji. Przed rozlaniem do butelek powinno się filtrować, aby pozbyć się tej trawy i chmielu?
Chmiel i trawę cytrynową oddzielamy po fermentacji cichej przed rozlaniem do butelek.
Pierwsze filtrowanie dodatków robimy przed dodaniem drożdży. Podczs fermentacji cichej dodajemy resztę chmiel na zimno jest to tzw. chmielenie na zimno. Przed rozlaniem do butelek robimy kolejną filtracje chmielu.