Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
20 września 2021 przez piwoszarnia

Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg

Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
20 września 2021 przez piwoszarnia
Jump to Recipe Print Recipe
polska ipa

POLSKA Ipa - 17Blg

Polska IPA to orzeźwiający, rzadko spotykany styl piwa. Dzięki polskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają nasze, polskie chmiele uprawiane na Lubelszczyźnie. Polska IPA wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.

Polskie chmiele:

Chmiel Marynka – jest to najpospolitsza Polska odmiana chmielu uprawiana na terenie całego kraju. Zalicza się ją do grupy chmieli goryczkowych. Choć wykazuje cechy chmielu o właściwościach dualnych tzn. ma znakomite walory aromatyczne przy jednocześnie wysokiej ilości substancji goryczkowych. Zawartość alfa-kwasów waha się od 5 do nawet 9%.

chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.

chmiel Sybilla – polska odmiana chmielu do podwójnego stosowania. Posiada cechy charakterystyczne dla odmian aromatycznych, ale charakteryzuje się też dość dużą zawartością alfa-kwasów. Zbliżony do odmiany Marynka, ale o większym wyczuwalnym aromacie.

 

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.

Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji. 

 

Do przygotowania piwa ze słodów potrzebujemy następującego sprzętu:
  • Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
  • Cukromierz
  • Pirosiarczyn Sodu
  • Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
  • Rurka fermentacyjna
  • Kapslownica
  • Kapsle do piwa
  • Filtrator do piwa
  • Zestaw do próby jodowej
  • Środek do dezynfekcji
  • Chłodnica do piwa
  • Termometr do pomiaru temperatury

Zapraszamy do zakupu.

Polska IPA

Zapraszamy również do instrukcji:

Warzenie piwa metodą zacierania
polska ipa

Polska IPA - 17 Blg

piwoszarnia
Polska IPA to orzeźwiający, rzadko spotykany styl piwa. Dzięki polskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają nasze, polskie chmiele uprawiane na Lubelszczyźnie. Polska IPA wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.
Drukuj Instrukcje Pin Recipe
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania1 hr
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru17Blg
Styl piwaIndia Pale Ale

Składniki

  • słód Pale Ale
  • słód karmelowy 150
  • chmiel Marynka
  • chmiel Sybilla
  • chmiel Lubelski

Waga składników
 

Słody

  • 5,5 kg słód Pale Ale
  • 0,5 kg słód karmelowy 150

Chmiele

  • 50 g chmiel Lubelski
  • 50 g chmiel Sybilla
  • 50 g chmiel Marynka

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg.
  • Chmielenie
    w pierwszej minucie gotowania - 25g chmielu Lubelski
    w 30-tej minucie 25g chmielu Sybilla
    w 50-tej minucie 25g chmielu Marynka i trawa cytrynowa
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.
    (PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Marynka Sybilla i Lubelski po 25g
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword polska ipa, warzenie piwa, zacieranie słodu
Poprzedni artykułCZESKA IPA - 17 Blgczeska ipaNastępny artykuł Warzenie piwa. Metoda zacieraniawarzenie piwa

4 komentarzy

Rob pisze:
8 lutego 2022 o 12:25

Jaka powinna być końcowa gęstość BLG przed rozlaniem do butelki?

Odpowiedz
piwoszarnia pisze:
8 lutego 2022 o 22:08

Końcowa gęstość BLG powinna być ok 2 stopni przy użyciu drożdży US-05.

Odpowiedz
BorQ pisze:
18 marca 2022 o 14:58

Kiedy powinno się filtrować? Wspomniane jest o filtracji brzeczki przed wysładzaniem. Ale potem dodajemy chmiel i trawę podczas chmielenia i później sam chmiel podczas fermentacji. Przed rozlaniem do butelek powinno się filtrować, aby pozbyć się tej trawy i chmielu?

Odpowiedz
piwoszarnia pisze:
20 marca 2022 o 20:40

Chmiel i trawę cytrynową oddzielamy po fermentacji cichej przed rozlaniem do butelek.

Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org