Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
14 września 2021 przez piwoszarnia

CZESKA IPA – 17 Blg

CZESKA IPA – 17 Blg
14 września 2021 przez piwoszarnia
Jump to Recipe Print Recipe
czeska ipa

Czeska Ipa - 17Blg

Czeska IPA to orzeźwiający styl piwa idelany na gorące wieczory. Dzięki czeskim odmianom chmielu Saaz i Premiant, możemy się przekonać jakie walory mają chmiele uprawiane na terenie Czech. Czeska IPA to wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.

Chmiele czeskie:

Chmiel Saaz (CZ) – niezwykle popularne hop na całym świecie. Został on sklonowany wiele razy, aby poprawić jego wydajność.

Premiant (CZ) – o przyjemnym, ale nie nachalnym aromacie oraz o wysokiej, niepozostającej goryczce. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian chmieli aromatycznych i goryczkowych. Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce.

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.

Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji. 

 

Do przygotowania piwa ze słodów potrzebujemy następującego sprzętu:
  • Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
  • Cukromierz
  • Pirosiarczyn Sodu
  • Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
  • Rurka fermentacyjna
  • Kapslownica
  • Kapsle do piwa
  • Filtrator do piwa
  • Zestaw do próby jodowej
  • Środek do dezynfekcji
  • Chłodnica do piwa
  • Termometr do pomiaru temperatury

Zapraszamy do zakupu.

Czeska IPA

Zapraszamy również do instrukcji

Warzenie piwa metodą zacierania
czeska ipa

Czeska IPA - 17 Blg

piwoszarnia
Czeska IPA to orzeźwiający styl piwa idealny na gorące wieczory. Dzięki czeskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają chmiele uprawiane na terenie Czech. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania wyjątkowego piwa Czeska IPA.
Drukuj Instrukcje Pin Recipe
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania1 hr
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru17Blg
Styl piwaIndia Pale Ale

Składniki

  • słód Pale Ale
  • słód karmelowy 150
  • chmiel Saaz
  • chmiel Premiant

Waga składników
 

Słody

  • 5,5 kg słód Pale Ale
  • 0,50 kg słód Karmelowy 150

Chmiele

  • 50 g słód Premiant
  • 50 g słód Saaz

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg
  • Chmielenie
    w 30-tej minucie 50g chmielu Premiant
    w 50-tej minucie 50g chmielu Saaz
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.
    (PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Następny artykuł Polska IPA - zestaw surowców - 17 Blgpolska ipa

2 komentarzy

Roger Black pisze:
29 marca 2016 o 09:13

Pitch series A financing innovator venture supply chain market business-to-consumer startup gamification product management success first mover advantage direct mailing return on investment. Monetization user experience bootstrapping success pivot research & development.

Odpowiedz
Marcin pisze:
17 września 2021 o 22:26

sadsadsadsadasddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd

Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org