
Czeska Ipa - 17Blg
Czeska IPA to orzeźwiający styl piwa idelany na gorące wieczory. Dzięki czeskim odmianom chmielu Saaz i Premiant, możemy się przekonać jakie walory mają chmiele uprawiane na terenie Czech. Czeska IPA to wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.
Chmiele czeskie:
Chmiel Saaz (CZ) – niezwykle popularne hop na całym świecie. Został on sklonowany wiele razy, aby poprawić jego wydajność.
Premiant (CZ) – o przyjemnym, ale nie nachalnym aromacie oraz o wysokiej, niepozostającej goryczce. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian chmieli aromatycznych i goryczkowych. Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce.
CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.
Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji.
- Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
- Cukromierz
- Pirosiarczyn Sodu
- Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
- Rurka fermentacyjna
- Kapslownica
- Kapsle do piwa
- Filtrator do piwa
- Zestaw do próby jodowej
- Środek do dezynfekcji
- Chłodnica do piwa
- Termometr do pomiaru temperatury
Zapraszamy do zakupu.
Zapraszamy również do instrukcji
Czeska IPA - 17 Blg
Składniki
- słód Pale Ale
- słód karmelowy 150
- chmiel Saaz
- chmiel Premiant
Waga składników
Słody
- 5,5 kg słód Pale Ale
- 0,50 kg słód Karmelowy 150
Chmiele
- 50 g słód Premiant
- 50 g słód Saaz
Instrukcja warzenia
- Zacieranie:Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
- WysładzanieWysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg
- Chmieleniew 30-tej minucie 50g chmielu Premiantw 50-tej minucie 50g chmielu SaazWażne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
- Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie).
- Fermentacja:burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
- Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Pitch series A financing innovator venture supply chain market business-to-consumer startup gamification product management success first mover advantage direct mailing return on investment. Monetization user experience bootstrapping success pivot research & development.
sadsadsadsadasddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd