
MANGO IPA - ZESTAW SUROWCÓW
Mango IPA – połączenie tradycyjnych, piwnych składników i owcami mango. Ta niezwykła kompozycja piwa IPA z przyjemnym smakiem i aromatem dojrzałego mango odkrywa przed Tobą świat piwnych fantazji.
Polskie chmiele:
chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.
Drożdże:
drożdże Safale US-05 – drożdże górnej fermentacji wyselekcjonowane w USA, polecane do wszelkich ale w stylu amerykańskim m.in. AIPA, Double IPA, APA. Drożdże pozwalają na uzyskanie dobrze zbalansowanego piwa z niską zawartością dwuacetylu o czystym smaku i rześkim odczuciu końcowym na podniebieniu.
drożdże Gozdawa Drożdże PAY7 – Najlepszy uniwersalny szczep górnej fermentacji na świecie.
CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.
Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji.
- Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
- Cukromierz
- Pirosiarczyn Sodu
- Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
- Rurka fermentacyjna
- Kapslownica
- Kapsle do piwa
- Filtrator do piwa
- Zestaw do próby jodowej
- Środek do dezynfekcji
- Chłodnica do piwa
- Termometr do pomiaru temperatury
Zapraszamy do zakupu.
Instytucja rozszerzona
Mango IPA
Składniki
- 1 słód pale ale Viking Malt
- 2 słód karmelowy 30 Viking Malt
- 3 słód pszeniczny Viking Malt
- 4 chmiel Lubelski
- 5 chmiel Marynka
- 6 puree z mango
Waga składników
Słody
- 4,5 kg słód pale ale Viking Malt
- 0,5 kg słód karmelowy 30 Viking Malt
- 1 kg słód pszeniczny Viking Malt
Chmiel
- 50 g chmiel Lubelski
- 50 g chmiel Marynka
Pozostało
- 1 kg puree z mango
Instrukcja warzenia
- ZacieranieDodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
- WysładzanieCzekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 10l - 20 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg i 20l brzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
- ChmielenieBrzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:- w 30-tej minucie 25g chmielu Lubelskiego- w 50-tej minucie 50g chmielu Marynka
- Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
- Fermentacja:burzliwa w temp. 15-200C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Lubelski 25g oraz pulpęUwaga: Pulpę należy odfiltrować po cichej fermentacji.
- Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.