
PSZENICZNE JASNE - ZESTAW SUROWCÓW
Pszeniczne Jasne – najpopularniejszy gatunek piwa pszenicznego. Pochodzi z Bawarii. Jest to jasne, niefiltrowane, obficie pieniące się piwo, rozlewane do butelek i beczek z dodatkiem drożdży. Piwo Hefe-Weizen powstaje ze słodów pilzneńskiego i pszenicznego. Jest delikatnie chmielone i charakteryzuje się goździkowo – bananowym aromatem. Podaje się je głównie w okresie letnim, w wysokich szklanicach, wąskich u dołu i w talii, szerokich u szczytu.
Polskie chmiele:
chmiel Lubelski – sztandarowa i najstarsza Polska odmiana chmielu zaliczana do grupy chmieli super aromatycznych. Ceniona przez doświadczonych piwowarów na całym świecie za swój znakomity niepowtarzalny aromat.
Drożdże:
drożdże Safbrew WB-06 – specjalny szczep wyselekcjonowany do fermentacji piw typu pszenicznego w stylu bawarskim: Hefe-Weizen, Dunkelweizen, Weizenbock. Wprowadza subtelne nuty estrowe i fenolowo-estrowe typowe dla piw pszenicznych.
drożdże Gozdawa BW11 – to szczep niemieckich drożdży górnej fermentacji dedykowany dla piw pszenicznych.
CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.
Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji.
- Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
- Cukromierz
- Pirosiarczyn Sodu
- Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
- Rurka fermentacyjna
- Kapslownica
- Kapsle do piwa
- Filtrator do piwa
- Zestaw do próby jodowej
- Środek do dezynfekcji
- Chłodnica do piwa
- Termometr do pomiaru temperatury
Zapraszamy do zakupu.
Instytucja rozszerzona
Pszeniczne Jasne
Składniki
- 1 słód Pilzneński Viking Malt
- 2 słód pszeniczny Jasny Viking Malt
- 3 słód karmelowy 30 Viking Malt
- 4 chmiel Lubelski (PL) - 50 g
Waga składników
Słody
- 3 kg słód pilzneński Viking Malt
- 2.5 kg słód pszeniczny Jasny Viking Malt
- 0.5 kg słód karmelowy 30 Viking Malt
Chmiel
- 50 g chmiel Lubelski
Instrukcja warzenia
- ZacieranieDodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturzewytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
- WysładzanieCzekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 18 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
- ChmielenieBrzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:- w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
- Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
- Fermentacja:burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
- Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.