Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
20 marca 2022 przez piwoszarnia

Pilsner Urquell – zestaw surowców – 15 Blg 

Pilsner Urquell – zestaw surowców – 15 Blg 
20 marca 2022 przez piwoszarnia
Jump to Recipe Print Recipe
Pilsner urquell

PILSNER URQUELL - ZESTAW SUROWCÓW

Pilsner Urquell to piwo, które zmieniło bieg historii piwa na świecie i niemal 170 lat temu dało początek całej kategorii pilznerów. Ma szlachetną, złocistą barwę oraz daje orzeźwiający wyjątkowy sm

Polskie chmiele:

chmiel Premiant – o przyjemnym, ale nie nachalnym aromacie oraz o wysokiej, niepozostającej goryczce. Powstał na drodze krzyżowania czeskich odmian chmieli aromatycznych i goryczkowych. Polecany wszędzie tam, gdzie zależy nam na zdecydowanej i czystej goryczce.

Drożdże:

drożdże Saflager W34/70 – Słynny i stosowany przez tysiące browarów na całym świecie szczep drożdży dolnej fermentacji. Pochodzący z instytutu Weihenstephan w Niemczech – teraz dostępny w wersji suchej, w saszetkach 11,5 g. Polecany do lagerów, wymagających możliwie ograniczonej ingerencji drożdży w czystość nut słodowych i chmielowych, szczególnie w stylu Pilsner, Vienna, Bock (Koźlak), Oktoberfestbier.

drożdże Gozdawa W34/70 – Polecany do lagerów, wymagających możliwie ograniczonej ingerencji drożdży w czystość nut słodowych i chmielowych, szczególnie w stylu Pilsner, Vienna, Bock (Koźlak), Oktoberfestbier

Drożdże Saflager S-23 – to szczep dolnej fermentacji pochodzący z VLB w Niemczech, rekomendowany do produkcji piw typu lager z nutami estrowymi i owocowymi. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg).

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.

Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji. 

 

Do przygotowania piwa ze słodów potrzebujemy następującego sprzętu:
  • Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
  • Cukromierz
  • Pirosiarczyn Sodu
  • Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
  • Rurka fermentacyjna
  • Kapslownica
  • Kapsle do piwa
  • Filtrator do piwa
  • Zestaw do próby jodowej
  • Środek do dezynfekcji
  • Chłodnica do piwa
  • Termometr do pomiaru temperatury

Zapraszamy do zakupu.

Pilsner Urquell

Instytucja rozszerzona 

Instrukcja warzenia piwa metodą zacierania
Pilsner urquell

Pilsner Urquell - zestaw surowców - 16Blg

piwoszarnia
Pilsner Urquell to piwo, które zmieniło bieg historii piwa na świecie i niemal 170 lat temu dało początek całej kategorii pilznerów. Ma szlachetną, złocistą barwę oraz daje orzeźwiający wyjątkowy smak.
Drukuj Instrukcje Pin Recipe
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania1 hr
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru15Blg
Styl piwaPilsner Urquell
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński
  • 2 słód Wiedeński
  • 3 słód Monachijski Jasny
  • 4 słód Karmelowy 30
  • 5 chmiel Preminat

Waga składników
 

Słody

  • 4.5 kg  słód Pilzneński
  • 0,5 kg słód Wiedeński
  • 0,2 kg słód Monachijski Jasny
  • 0,2 kg słód Karmelowy 30

Chmiel

  • 50 g chmiel Preminat

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 17 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 14-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 10-tej minucie 50g chmielu Premiant
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword pilsner urquell, warzenie piwa, zestaw surowców
Poprzedni artykułKoźlak – zestaw surowców – 16 Blg KoźlakNastępny artykuł Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg pszeniczne jasne

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org