Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
28 grudnia 2021 przez piwoszarnia

Dodatki do piwa

Dodatki do piwa
28 grudnia 2021 przez piwoszarnia

DODATKI DO PIWA

 

Europejczycy w tym Polacy są niezwykłymi smakoszami trunków piwnych. Roczne spożycie tego typu napojów alkoholowych w Polsce jest przeogromne. Przyczyniło się to do tego, że coraz częściej smakosze piwa, zamiast kupować produkty koncernowe dostępne w popularnych sklepach, zdecydowali się na produkcję napojów piwnych w warunkach domowych. 

Główne DODATKI DO PIWA

Wiadomym jest, to iż produkcja piwa to proces niezwykle złożony a do jego produkcji potrzebne są co najmniej podstawowe produkty takie jak słody zbożowe, najczęściej stosuje się słód jęczmienny, słód pilzneński, słód pale (pochodzący z Wielkiej Brytanii), słód monachijski, słód wiedeński, słód biscuit, słód brown i wiele wiele innych. Drugim niezwykle ważnym elementem piwa jest oczywiście chmiel, który odgrywa niezwykle ważną rolę w produkcji tego pysznego trunku.

Curacao skórka

To on nadaje goryczy oraz inne nuty aromatyczne. Wiadome jest to, iż nie jest on elementem najważniejszym, a są nimi oczywiście woda oraz słód. Piwo jest w stanie powstać bez udziału chmielu, lecz byłoby ono pozbawione lubianej i charakterystycznej goryczki. Polska może pocieszyć się niezwykle długą historią wysokojakościowego chmielu pochodzącego z Wyżyny Lubelskiej. Chmiel dzieli się na goryczkowy oraz ten bardziej aromatyczny. Stosując odmiany goryczkowe, nada się piwu charakterystyczny i wszystkim znany gorzki posmak. Drugi rodzaj, czyli chmiel aromatyczny pozwoli nadać piwu niezwykle ciekawe zapachy. Mogą to być aromaty ziół, kwiatów, roślin, miodu a nawet korzeni i cytrusów. Warto nadmienić to iżto, iż chmiel goryczkowy oprócz samej gorzkości doda również ciekawy ziołowy aromat.

Pozostałymi produktami używanymi do warzenia piwa są oczywiście drożdże oraz woda. Drożdże dzielą się na suche i płynne. Pierwsze z nich są o wiele prostsze w użyciu oraz nie wymagają dużego wysiłku ani nakładu pracy. Wymaga się jedynie rozsypania drożdży na powierzchni wysterylizowanej brzeczki lub wody. Drożdże płynne są używane przez bardziej doświadczonych piwowarów. Można je stosować do fermentacji górnej i dolnej

Jakie inne dodatki do piwa?

Innymi składnikami mającymi podnieść wrażenia smakowe piw jest np. kolendra. Jest to bardzo aromatyczny dodatek, który występuje zarówno w postaci zioła, jak i nasionek. Używana jest ona nie tylko do dosmaczania piwa, ale także w kuchniach obu Ameryk, arabskiej i azjatyckiej. W Europie dodaje się ją do piw z rodziny piw białych. Niestety tego typu rozwiązanie ma swoich fanów jak i wrogów, ponieważ nie każdemu pasuje korzenny, a za razem słodki smak kolendry.

Popularne ostatnimi czasy jest również dodawanie do piwa słodu, który jest wędzony dymem, co nadaje mu charakterystyczny aromat. Daje on ciekawy aromat podobny do zapachu dymu z ogniska.

 

Popularnymi dodatkami szczególnie wśród płci pięknej są, owoce takie jak marakuja, banany czy brzoskwinia. Dodatkowo dodaje się również suszone skórki pomarańczy, cytryny i grejpfrutów. Tego typu owocowe dodatki idealnie komponują się z piwami pszenicznymi oraz kwaśnymi, idealnie komponują się również z wieloma chmielami. Piwa takie są niezwykle lekkie oraz orzeźwiające.

dodatki do piwa
Poprzedni artykułBrewkitbrewkitNastępny artykuł Niebieska herbata - jakie ma właściwościherbata niebieska

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org