Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
27 grudnia 2021 przez piwoszarnia

Brewkit

Brewkit
27 grudnia 2021 przez piwoszarnia

Brewkit 

Rozpoczynając przygodę z piwowarstwem, często początkujący browarnicy zastanawiają się, czy aby na pewno warto jest od razu inwestować w profesjonalny sprzęt do przeprowadzenia klasycznego procesu warzenia piwa. Dlatego z pomocą przychodzą gotowe nachmielone ekstrakty słodowe, czyli brewkity, które umożliwiają w prosty i szybki sposób przygotować ulubione piwo. 

Co to jest brewkit?

BREWKIT TO KONCENTRAT SŁODU DO WYROBU PIWA, SKŁADAJĄCY SIĘ W 80% Z BRZECZKI PIWNEJ Z DODATKIEM CHMIELU. NAJCZĘŚCIEJ UMIESZCZANY W METALOWYCH PUSZKACH. UMOŻLIWIA SZYBKIE I EFEKTYWNE PRZYGOTOWANIE TRUNKU W WARUNKACH DOMOWYCH. DO EKSTRAKTU OBOWIĄZKOWO DOŁĄCZONA JEST SASZETKA Z DROŻDŻAMI ORAZ INSTRUKCJĄ PRAWIDŁOWEGO WAŻENIA. TWORZONY JEST Z ODPOWIEDNIEJ KOMPOZYCJI SŁODÓW, KTÓRE PRZYJMUJĄ WSZELKIE BARWY I SMAK, UMOŻLIWIA UWARZENIE PIWA O KONKRETNYM GATUNKU, KTÓRY NAS INTERESUJE.

Jak przygotować piwo z brewkitu?

Odpowiedź jest bardzo prosta, szybko. Klasyczny proces warzenia ulubionego trunku jest często pracochłonny i niekiedy trudny dla początkującego piwowara, w przeciwieństwie do warzenia z użyciem brew-kitów.
Oczywiście, na początku ważne jest, aby odpowiednio się przygotować, a więc cały potrzebny sprzęt do procesu fermentacji powinien być wcześniej sparzony i wysterylizowany. Następnie po ustaleniu odpowiednich proporcji dostosowanej do naszych preferencji umieszczamy puszkę z  naszym koncentrat na około 10 minut w gorącej wodzie. Kolejno do fermentatora wlewamy odpowiednią ilość gorącej wody, a następnie wlewamy zawartość puszki, cukier, specjalny zamiennik cukru do brewkitów i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie musimy zająć się naszym fermentatorem, dlatego uzupełniamy go do objętości około 23 l czystą wodą, najlepiej przegotowaną lub opcjonalnie źródlaną butelkowaną. Bardzo ważne jest, aby kontrolować temperaturę brzeczki (powinna wynosić między 18 a 20 stopni). W kolejny kroku dodajemy ostatni składnik, a mianowicie uwodnione drożdże, następnie całość zakrywamy szczelnie fermentator wieczkiem, montujemy rurkę do fermentacji i pozostawiamy w pomieszczeniu w temperaturze około 18-20 stopni na 7 dni. Proces intensywnej fermentacji trwa od 4 do 7 dni. Zależy on przede wszystkim od kondycji drożdży i panującej temperatury w pomieszczeniu. Jeżeli natomiast nie widzisz oznak fermentacji, możesz otworzyć pojemnik i sprawdzić, czy na powierzchni brzeczki utworzyła się charakterystyczna piana, a za pomocą rurki sprawdzić, czy słychać charakterystyczne “bulgotanie”. Rzetelnym sposobem na ocenę czy fermentacja przebiegła pomyślnie jest odczyt gęstości i powtórzenie go po 24 godzinach. Wyniki należy interpretować w bardzo prosty sposób, jeśli ostatni odczyt jest niższy niż poprzedni, oznacza to, że nasze piwo jeszcze pracuje, natomiast jeśli jest taki sam lub delikatnie zbliżony możemy uznać, że fermentacja zakończyła się. Jeśli chcemy dodatkowo upewnić się, czy nasze piwo jest już gotowe do degustacji, jest przelanie piwa do drugiego fermentatora lub pozostawienie go na kolejny okres (5-7 dni). Następnie rozlewamy piwo do wysterylizowanych butelek i dodajemy do każdej z nich około ½ łyżeczki cukru — jeśli posiadasz, użyj do tego specjalnej miarki piwowarskiej. Butelki przenosimy najlepiej w chłodne, zacienione miejsce na okres 14 dni.  Po tym czasie możesz oficjalnie mianować się piwowarem, a więc próbuj, degustuj, częstuj i ciesz się własnej produkcji piwem. W teorii piwo powinno leżakować odpowiednio do stopnia gęstości, a najlepiej smakuje po 2-3 miesiącach, w praktyce nawet młode, własnoręcznie przygotowane piwo, smakuje najlepiej. 

Gdzie kupić brew-kity?

Jeśli chcesz dokonać zakupu koncentratu słodowego do wyrobu piwa, korzystaj tylko ze sklepów specjalistycznych. Odnajdziesz wiele propozycji brew-kitów. Orzeźwiająca i idealna na gorące wieczory Czeska IPA, umiarkowany i zbożowy ostry Dry Stout czy naładowana dużą dawką zielonej herbaty Green Teapa to tylko kilka z dostępnych smaków syropów. Aby finalnie wykonać satysfakcjonujące nas piwo, powinniśmy najpierw sprecyzować nasze upodobania co do smaku, konsystencji i koloru. Dobre przygotowanie do zakupu w procesie warzenia piwa to połowa sukcesu.

Poprzedni artykułPorter Bałtycki - zestaw surowców - 19 Blgbałtycki porterNastępny artykuł Dodatki do piwapomarańcz skórka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org