Piwoszarnia
  • Home
  • Proces warzenia piwa
  • Blog
  • Kontakt
8 marca 2022 przez piwoszarnia

Pils Niemiecki – zestaw surowców – 12 Blg

Pils Niemiecki – zestaw surowców – 12 Blg
8 marca 2022 przez piwoszarnia
Jump to Recipe Print Recipe
pils niemiecki

PILS NIEMIECKI - zestaw surowców

Pils Niemiecki to nic innego jak kopia Bohemian Pilzner, zaadaptowana do warunków warzelniczych w Niemczech. Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat szlachetnego chmielu. Słomkowy do jasno złocistego, klarowność od doskonałej do bardzo klarownej z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.

Polskie chmiele:

chmiel Magnum – odmiana pochodząca z Niemiec, klasyfikowana jako goryczkowa lub supergoryczkowa, ceniona za zdecydowany charakter i czysty smak.

Drożdże:

drożdże Saflager W34/70 – Słynny i stosowany przez tysiące browarów na całym świecie szczep drożdży dolnej fermentacji. Pochodzący z instytutu Weihenstephan w Niemczech – teraz dostępny w wersji suchej, w saszetkach 11,5 g. Polecany do lagerów, wymagających możliwie ograniczonej ingerencji drożdży w czystość nut słodowych i chmielowych, szczególnie w stylu Pilsner, Vienna, Bock (Koźlak), Oktoberfestbier.

drożdże Gozdawa W34/70 – Polecany do lagerów, wymagających możliwie ograniczonej ingerencji drożdży w czystość nut słodowych i chmielowych, szczególnie w stylu Pilsner, Vienna, Bock (Koźlak), Oktoberfestbier

Drożdże Saflager S-23 – to szczep dolnej fermentacji pochodzący z VLB w Niemczech, rekomendowany do produkcji piw typu lager z nutami estrowymi i owocowymi. Skutecznie odfermentowuje gęstą brzeczkę (nawet pow. 20°Blg).

 

CO JEST POTRZEBNE DO ZROBIENIA PIWA W DOMU.

Wybór potrzebnych akcesoriów, by otworzyć domowy browar, jest bardzo duży. Głównymi potrzebnymi przedmiotami są zbiorniki jeden zacierno-warzelny, a drugi fermentacyjno-filtracyjny. Pierwszy z nich to garnek emaliowany o odpowiednio dużej pojemności. Natomiast drugi jest zbiornikiem z możliwością zamontowania rurki fermentacyjnej, jego pojemność powinna być taka sama jak poprzedniego. Potrzebny będzie też cukromierz do zmierzenia gęstości płynu i rurka fermentacyjna, która spowalnia odparowywanie wody. Nieodzowny jest także kranik spustowy z reduktorem osadów oraz mieszadło piwowara przystosowane do kontaktu z żywnością. Niezbędny będzie filtrator do piwa – dzięki niemu nasz trunek będzie miał odpowiednią przejrzystość. Termometr pozwoli lepiej kontrolować proces warzenia i fermentacji. 

 

Do przygotowania piwa ze słodów potrzebujemy następującego sprzętu:
  • Garnek emaliowany + pokrywka 30L zacierno – warzelny
  • Cukromierz
  • Pirosiarczyn Sodu
  • Pojemnik fermentacyjny 30l z kranikiem i rurką fermnetacyjną
  • Rurka fermentacyjna
  • Kapslownica
  • Kapsle do piwa
  • Filtrator do piwa
  • Zestaw do próby jodowej
  • Środek do dezynfekcji
  • Chłodnica do piwa
  • Termometr do pomiaru temperatury

Zapraszamy do zakupu.

Koźlak Majowy

Instytucja rozszerzona 

Instrukcja warzenia piwa metodą zacierania
pils niemiecki

Pils Niemiecki - zestaw surowców - 12Blg

piwoszarnia
Pils Niemiecki to nic innego jak kopia Bohemian Pilzner, zaadaptowana do warunków warzelniczych w Niemczech. Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat szlachetnego chmielu. Słomkowy do jasno złocistego, klarowność od doskonałej do bardzo klarownej z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.
Drukuj Instrukcje Pin Recipe
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania1 hr
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru12Blg
Styl piwaPile Niemicki
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 słód Monachijski Jasny Viking Malt
  • 3 chmiel Magnum - 25g

Waga składników
 

Słody

  • 2 kg słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 kg słód Monachijski Jasny Viking Malt

Chmiele

  • 25 g chmiel Magnum 

Drożdże zalecane - brak w zestawie

  • 1 szt drożdże Saflager S-23
  • 1 szt drożdże Saflager W 34/70
  • 1 szt drożdże Gozdawa GLW35

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 12l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 15 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 10-12 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword pils niemiecki, warzenie piwa, zestaw surowców
Poprzedni artykułKoźlak Majowy - zestaw surowców - 16 BlgKoźlak majowyNastępny artykuł Koźlak – zestaw surowców – 16 Blg Koźlak

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




About The Blog

Nulla laoreet vestibulum turpis non finibus. Proin interdum a tortor sit amet mollis. Maecenas sollicitudin accumsan enim, ut aliquet risus.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org

Tagi

ala grodziskie chmiel aroamtyczny chmiel do piwa chmiel goryczkowy christmas ale Czeska ipa koźlak koźlak majowy mango ipa pilsner urquwll pils niemiecki piwo świąteczne polska ipa porter bałtycki pszeniczne jasne ryż do sushi sushi domowe słód do piwa warzenie piwa wskazówki warzenia zacieranie zestaw surowców

Kontakt

Piwoszarnia.pl Marcin Owczarek
ul Zubardzka 15/55 91-032 Łódź
e-mail: blog[@]piwoszarniablog.pl
+42 244-90-09
Pon. - Pią. 08:00 - 15:00

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Najnowsze komentarze

  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • BorQ - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • piwoszarnia - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Rob - Polska IPA – zestaw surowców – 17 Blg
  • Marcin - CZESKA IPA – 17 Blg
Rife Wordpress Theme. Proudly Built By Apollo13

About This Sidebar

You can quickly hide this sidebar by removing widgets from the Hidden Sidebar Settings.

Ostatnie wpisy

Mango IPA – zestaw surowców – 16 Blg 14 września 2022
Piwo Świąteczne – Christmas Ale – zestaw surowców – 17 Blg 5 września 2022
Pszeniczne Jasne – zestaw surowców – 16 Blg 29 marca 2022

Kategorie

  • Instrukcje
  • Piwowarstwo
  • Pozostałe

Meta

  • Zaloguj się
  • Kanał wpisów
  • Kanał komentarzy
  • WordPress.org