Go Back
pils niemiecki

Pils Niemiecki - zestaw surowców - 12Blg

piwoszarnia
Pils Niemiecki to nic innego jak kopia Bohemian Pilzner, zaadaptowana do warunków warzelniczych w Niemczech. Typową cechą jest lekki zbożowy aromat słodu pilzneńskiego i wyraźny kwiatowy albo korzenny aromat szlachetnego chmielu. Słomkowy do jasno złocistego, klarowność od doskonałej do bardzo klarownej z kremową, długo utrzymującą się białą pianą.
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru12Blg
Styl piwaPile Niemicki
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 słód Monachijski Jasny Viking Malt
  • 3 chmiel Magnum - 25g

Waga składników
 

Słody

  • 2 kg słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 kg słód Monachijski Jasny Viking Malt

Chmiele

  • 25 g chmiel Magnum 

Drożdże zalecane - brak w zestawie

  • 1 szt drożdże Saflager S-23
  • 1 szt drożdże Saflager W 34/70
  • 1 szt drożdże Gozdawa GLW35

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 12l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 15 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 10-12 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword pils niemiecki, warzenie piwa, zestaw surowców