Mango IPA - połączenie tradycyjnych, piwnych składników i owcami mango. Ta niezwykła kompozycja piwa IPA z przyjemnym smakiem i aromatem dojrzałego mango odkrywa przed Tobą świat piwnych fantazji.
ZacieranieDodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
WysładzanieCzekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 10l - 20 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg i 20l brzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
ChmielenieBrzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:- w 30-tej minucie 25g chmielu Lubelskiego- w 50-tej minucie 50g chmielu Marynka
Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
Fermentacja:burzliwa w temp. 15-200C (ok. 7. dni)cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Lubelski 25g oraz pulpęUwaga: Pulpę należy odfiltrować po cichej fermentacji.
Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.