Go Back
mango ipa torebka

Mango IPA

Mango IPA - połączenie tradycyjnych, piwnych składników i owcami mango. Ta niezwykła kompozycja piwa IPA z przyjemnym smakiem i aromatem dojrzałego mango odkrywa przed Tobą świat piwnych fantazji.
Czas przygotowania1 hr
Czas gotowania7 hrs
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru16Blg
Styl piwaMango ipa
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód pale ale Viking Malt
  • 2  słód karmelowy 30 Viking Malt
  • 3 słód pszeniczny Viking Malt
  • 4 chmiel Lubelski
  • 5 chmiel Marynka
  • 6 puree z mango

Waga składników
 

Słody

  • 4,5 kg słód pale ale Viking Malt
  • 0,5 kg słód karmelowy 30 Viking Malt
  • 1 kg słód pszeniczny Viking Malt

Chmiel

  • 50 g chmiel Lubelski 
  • 50 g chmiel Marynka 

Pozostało

  • 1 kg puree z mango

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 10l - 20 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg i 20l brzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 30-tej minucie 25g chmielu Lubelskiego
    - w 50-tej minucie 50g chmielu Marynka
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 15-200C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Lubelski 25g oraz pulpę
    Uwaga: Pulpę należy odfiltrować po cichej fermentacji.
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword Mango ipa, warzenie piwa, zestaw surowców