Go Back
piwo świąteczne

Piwo Świąteczne

Piwo świąteczne górnej fermentacji bogaty w duże ilości bogate w świąteczne aromaty. Barwa ciemna, mocne i rozgrzewające.
Czas przygotowania7 hrs
Czas gotowania7 hrs
Łączny czas8 hrs
Zawartość cukru17Blg
Styl piwapiwo świąteczne
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
  • 3 słód Karmelowy 150 Viking Malt
  • 4 słód Karmelowy 300 Viking Malt
  • 5 słód Czekoladowy 400 Viking Malt
  • 6 słód Barwiący Viking Malt
  • 7 przyprawa do piernika 
  • 8 chmiel aromatyczny Lubelski

Waga składników
 

Słody

  • 4 kg słód Pilzneński Viking Malt 
  • 1 kg słód Monachijski Typ 1 Viking Malt
  • 0.2 kg słód Karmelowy 150 Viking Malt
  • 0.2 kg słód Karmelowy 300 Viking Malt
  • 0,4 kg słód Czekoladowy 400 Viking Malt
  • 0,2 kg słód Barwiący Viking Malt

Chmiel

  • 50 g chmiel aromatyczny Lubelski

Dodatki

  • 100 g przyprawa do piernika

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 19 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 17-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 10-tej minucie 100g przyprawa do piernika
    - w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword christmas ale, piwo świateczne, warzenie piwa