Go Back
pszeniczne jasne

Pszeniczne Jasne

piwoszarnia
Pszeniczne Jasne - najpopularniejszy gatunek piwa pszenicznego. Pochodzi z Bawarii. Jest to jasne, niefiltrowane, obficie pieniące się piwo, rozlewane do butelek i beczek z dodatkiem drożdży. Piwo Hefe-Weizen powstaje ze słodów pilzneńskiego i pszenicznego. Jest delikatnie chmielone i charakteryzuje się goździkowo - bananowym aromatem. Podaje się je głównie w okresie letnim, w wysokich szklanicach, wąskich u dołu i w talii, szerokich u szczytu.
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania7 hours
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru16Blg
Styl piwapszeniczne jasne
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński Viking Malt
  • 2 słód pszeniczny Jasny Viking Malt
  • 3  słód karmelowy 30 Viking Malt
  • 4 chmiel Lubelski (PL) - 50 g

Waga składników
 

Słody

  • 3 kg słód pilzneński Viking Malt
  • 2.5 kg słód pszeniczny Jasny Viking Malt
  • 0.5 kg słód karmelowy 30 Viking Malt

Chmiel

  • 50 g chmiel Lubelski

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 420C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę (ferulikową), w tej temperaturzewytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatuw piwach pszenicznych. Podgrzewamy do temp. 520C i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następniepodgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 10-60min. irobimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 18 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword pszeniczne jasne, warzenie piwa, zestaw surowców