Go Back
Pilsner urquell

Pilsner Urquell - zestaw surowców - 16Blg

piwoszarnia
Pilsner Urquell to piwo, które zmieniło bieg historii piwa na świecie i niemal 170 lat temu dało początek całej kategorii pilznerów. Ma szlachetną, złocistą barwę oraz daje orzeźwiający wyjątkowy smak.
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru15Blg
Styl piwaPilsner Urquell
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński
  • 2 słód Wiedeński
  • 3 słód Monachijski Jasny
  • 4 słód Karmelowy 30
  • 5 chmiel Preminat

Waga składników
 

Słody

  • 4.5 kg  słód Pilzneński
  • 0,5 kg słód Wiedeński
  • 0,2 kg słód Monachijski Jasny
  • 0,2 kg słód Karmelowy 30

Chmiel

  • 50 g chmiel Preminat

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 17 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 14-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 10-tej minucie 50g chmielu Premiant
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword pilsner urquell, warzenie piwa, zestaw surowców