Nazwa „bock” – ‘kozioł’ pochodzi od bawarskiej wymowy „Einbeck” i rozpowszechniła się dopiero po przeniesieniu produkcji piwa do Monachium. Tradycyjnie na etykietach tego piwa pojawia się kozioł. Koźlak warzony jest w kilku odmianach, przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy). Posiada wysoką, kremową i trwałą pianą. Smak zdecydowanie słodowy, z wyraźną nutą karmelu. Chmiel wyczuwalny jako uzupełnienie podstawowych smaków koźlakowych i nigdy niezakrywający lekko słodkawego finiszu.
Zacieranie:Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 520C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
WysładzanieCzekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 14-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
ChmielenieBrzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:- w 50-tej minucie 25g chmielu Lubelskiego
Przygotowanie drożdżyDo zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
Fermentacja:burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
Refermentacja i leżakowanie:Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.