Go Back
ala Grodziskie zestaw surowców

ala Grodziskie

piwoszarnia
Grodzisz to specyficzne piwo, można je określić jako mix bamberskiej wędzonki i bawarskiego weizena. Konkretnie rzecz ujmując jest to piwo górnej fermentacji, powstałe na bazie dymionego słodu pszenicznego, refermentowane z charakterystycznym dla pszeniczniaków osadem drożdży na dnie butelki. 
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru8Blg
Styl piwaalaGrodziskie
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 Pszeniczny Jasny Viking Malt
  • 1 Pszeniczny Wędzony Dębem Viking Malt

Waga składników
 

Słody

  • 2 kg Pszeniczny Jasny Viking Malt
  • 1 kg Pszeniczny Wędzony Dębem Viking Malt

Chmiele

  • 50 g chmiel Lubelski

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 9l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzaniedo uzyskania brzeczka przednia: 10l - 12 blg. Potem wysładzanie wodą otemperaturze 75oC do uzyskania 7-8 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Chmielenie
    Brzeczkę gotujemy 60 minut. Podczas gotowania dodajemy chmiel w odpowiednich odstępach czasu:
    - w 50-tej minucie 50g chmielu Lubelskiego
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword alagrodziskie, warzenie piwa, zestaw surowców