Go Back
czeska ipa

Czeska IPA - 17 Blg

piwoszarnia
Czeska IPA to orzeźwiający styl piwa idealny na gorące wieczory. Dzięki czeskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają chmiele uprawiane na terenie Czech. Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania wyjątkowego piwa Czeska IPA.
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru17Blg
Styl piwaIndia Pale Ale

Składniki

  • słód Pale Ale
  • słód karmelowy 150
  • chmiel Saaz
  • chmiel Premiant

Waga składników
 

Słody

  • 5,5 kg słód Pale Ale
  • 0,50 kg słód Karmelowy 150

Chmiele

  • 50 g słód Premiant
  • 50 g słód Saaz

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg
  • Chmielenie
    w 30-tej minucie 50g chmielu Premiant
    w 50-tej minucie 50g chmielu Saaz
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.
    (PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.