Go Back
polska ipa

Polska IPA - 17 Blg

piwoszarnia
Polska IPA to orzeźwiający, rzadko spotykany styl piwa. Dzięki polskim odmianom chmielu, możemy się przekonać jakie walory mają nasze, polskie chmiele uprawiane na Lubelszczyźnie. Polska IPA wyśmienite piwo na letnie upały. Warto uwarzyć sam się przekonasz.
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru17Blg
Styl piwaIndia Pale Ale

Składniki

  • słód Pale Ale
  • słód karmelowy 150
  • chmiel Marynka
  • chmiel Sybilla
  • chmiel Lubelski

Waga składników
 

Słody

  • 5,5 kg słód Pale Ale
  • 0,5 kg słód karmelowy 150

Chmiele

  • 50 g chmiel Lubelski
  • 50 g chmiel Sybilla
  • 50 g chmiel Marynka

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamy palnik na 30min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C. Wyłączamy palnik na 20min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg, potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 15-17 Blg lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 3Blg.
  • Chmielenie
    w pierwszej minucie gotowania - 25g chmielu Lubelski
    w 30-tej minucie 25g chmielu Sybilla
    w 50-tej minucie 25g chmielu Marynka i trawa cytrynowa
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.
    (PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 18-220C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 10-150C (ok. 7 dni) dodajemy chmiel Marynka Sybilla i Lubelski po 25g
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy 100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword polska ipa, warzenie piwa, zacieranie słodu