Go Back
Koźlak majowy

Koźlak Majowy - zestaw surowców - 16Blg

piwoszarnia
Koźlak majowy to rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Jest piwem nietypowym, ponieważ jest on dość blady w porównaniu do zwykłego koźlaka Koźlak warzony jest w kilku odmianach, przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).
Czas przygotowania7 hours
Czas gotowania1 hour
Łączny czas8 hours
Zawartość cukru16Blg
Styl piwaKoźlak Majowy
Servings 20 litrów

Składniki

  • 1 słód Pilzneński
  • 2 słód Monachijski Jasny
  • 3 słód Wiedeński
  • 4 słód Karmelowy 30
  • 5 chmiel Marynka

Waga składników
 

Słody

  • 3 kg słód Pilzneński Viking Malt
  • 1 kg słód Monachijski Jasny  Viking Malt
  • 1,5 kg słód Wiedeński  Viking Malt
  • 0,5 kg słód karmelowy 30  Viking Malt

Chmiele

  • 25 g chmiel Marynka

Drożdże zalecane - brak w zestawie

  • 1 szt drożdże Saflager W-34/70
  • 1 szt Gozdawa GLW 35

Instrukcja warzenia
 

  • Zacieranie:
    Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody  o temp. 520C. Wyłączamy palnik na10 min. i robimy przerwę białkową. Około10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-680C. Wyłączamypalnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, betaamylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 720C.Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa).Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78oC i aktywność enzymówzanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza iłatwiej ją przefiltrować.
  • Wysładzanie
    Czekamy 30 minut, aż złoże filtracyjne się ułoży. Wysładzanie do uzyskania brzeczka przednia: 20l - 20 blg. Potem wysładzanie wodą o temperaturze 75oC do uzyskania 14-16 Blg i 20lbrzeczki lub do momentu kiedy z kranika płynie brzeczka o gęstość 2Blg.
  • Przygotowanie drożdży
    Do zdezynfekowanej szklanki dodaj 200ml ciepłej wody w przedziale od od 180C do 280C. Wsyp drożdże i dobrze wymieszaj aż do otrzymania mętnej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 min do uwodnienia drożdży. Do pomiaru temperatury (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego) można użyć termometru szpilkowego.(PAMIĘTAJ drożdże żyją tylko w określonej temperaturze, temperatura powyżej 28°C może je zabić a wtedy fermentacja nie wyjdzie). 
    Ważne temp brzeczki powinna się mieścić w temp od 180C do 280C. Taka temp. Jest odpowiednia do zadania drożdży do brzeczki.
  • Fermentacja:
    burzliwa w temp. 9-150C (ok. 7. dni)
    cicha w temp. 5-100C (ok. 7 dni)
  • Refermentacja i leżakowanie:
    Butelkować z użyciem glukozy100g na 20l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dwa tygodnie temp. 150C.Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać  w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu.
Keyword koźlak majowy, warzenie piwa, zestaw surowców